Z nami przy stole

20 lipca 2017
17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli  (97)

Lubię karmić. Ogromną przyjemność sprawia mi przygotowywanie posiłków dla naszej czwórki. I nic nie daje mi takiej satysfakcji jak puste talerze i prośba o dokładkę. Dzisiaj zapraszam Cię do nas na cały dzień w posiłkach. 

Dzień zaczynamy śniadaniem. Jesteś rannym ptaszkiem? Jeśli tak to dobrze, bo u nas dzień zaczyna się o 6, a czasami nawet chwilę przed. Właściwie każdy poranek pachnie u nas owsianką. Przygotowuje ją Poślubiony, na wodzie, z sezonowymi owocami lub mrożonymi. Pycha! Maksiowi do owsianki często dodaję jogurt. To chyba właśnie on jest największym smakoszem owsianki w naszej rodzinie. Nawet nie wiem kiedy miseczka nagle staję się pusta.

DSC_0474

Lubię posiłki, których przygotowywanie zajmuje mniej niż kwadrans. Dlatego często na drugie śniadanie jest u nas owocowo – warzywny koktajl. Ostatni składał się z jarmużu, banana, malin i soku tłoczonego z jabłek. Do gotowego koktajlu dorzuciłam sproszkowanego buraka. Genialna rozwiązanie, a nieciekawy kolor koktajlu zmienia się w soczyście buraczany. Szybkie i zdrowe czyli tak jak być powinno. Ja wolę bardziej gęstą wersję koktajlu, jedzoną łyżeczką, dlatego dorzuciłam do swojej szklanki proso ekspandowane.

17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (3) 17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (12) 17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (21)17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (28)17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (97)17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (38)

Środek lata to sezon na cukinię. Uwielbiam pieczoną z innymi warzywami, ale lubię też, kiedy gra pierwsze skrzypce. Cukinię zapiekaną z warzywami robiłam już wiele razy. Pierwszy raz dodałam do niej kaszę gryczaną. Wyszło pysznie. Obiady przygotowuję na dwa dni, wybieram też takie dania, które mogę wziąć do pracy. Żeby przygotować to danie, oprócz cukinii będziesz potrzebować:

  • kaszy gryczanej palonej
  • papryki
  • koperku
  • marchewki
  • sera mozarella
  • pomidorów w puszce
  • przypraw

Nie trzymaj się ściśle tego przepisu, użyj tego co aktualnie masz w lodówce. To świetnie danie na porządki w lodówce.

Zacznij od ugotowania kaszy. Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką środek. Wydrążony środek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Do tego pokrojona papryka, pokrojona marchewka, koperek i pomidory w puszce. Wszystko przypraw i duś około 5 minut.  Po kilku minutach dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszać i wyłóż do wydrążonej cukinii. Na górę możesz ułożyć ser mozarella. Zapiekaj około 20 minut, do momentu, aż cukinia będzie miękka.

17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (101) 17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (103) 17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (105) 17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (121)17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (158)17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (132) 17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (147) 17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (154)Podwieczorek to u nas tradycyjnie jakiś owoc. Przeważnie zjadamy go w parku. Jednak deszcz zatrzymał

nas w domu. Truskawki, nektarynka i paluszki amarantusowe. To moje ostatnie odkrycie, są naprawdę pyszne. Próbowałaś już ich kiedyś?

DSC_0493 DSC_0516

Smacznie Ci przy naszym stole? Mam nadzieję, że tak. Dzień dobiega końca i pora na kolację. Maksio robi się głodny jako pierwszy i wtedy, kiedy ja szykuję kolację dla nas, Maksio zajada się kaszką. Uwierzysz, że do tej pory nie kupiłam żadnego gotowca dla dzieci? Do czasu, aż w moje ręce trafiła jęczmienno gryczana kaszka Helpa, którą dostałam od Oli, która razem z przyjaciółką wpadła na pomysł stworzenia takich kaszek. Piękne opakowanie i świetna zawartość. To na pewno nie ostatnia kaszka od Helpa w naszej kuchni.  Maksio zajada, a ja przygotowuję nasz ostatni hit – pastę z makreli. Maja i Maks uwielbiają, ja zresztą też. Przygotowuje się ją w trzy minuty.

Twaróg i dwie łyżki jogurtu naturalnego mieszasz z wędzoną makrelą. Przyprawiasz, dekorujesz ogórkiem, dymką i wszystkim co lubisz. Kolacja gotowa!

17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (178) 17.07.2017_cukinia zapiekana koktajl z burakiem i pasta z makreli (181)

A jak u Ciebie wygląda codzienny jadłospis? Masz jakieś sprawdzone przepisy? Od kilku tygodni staram się planować posiłki. Wychodzi mi to coraz lepiej, ale z chęcią posłucham o Twoim genialnym sposobie na organizację domowej kuchni?


POZDRAWIAM

Zobacz też

  • Ja na śniadanie serwuję dzieciom (i sobie!) albo jaglankę/owsiankę z owocami albo placuszki, dzisiaj nopz kaszy gryczanej.

  • U nas nie ma żadnego konkretnego rytmu. Ją nie lubię gotować, więc obiad robię byle szybko byle łatwiej, a czasem w ogóle.
    Ale zapiekana cukinie faszerowana planuje niedługo zrobić. I zainteresowały mnie te paluszki aramantusowe

  • Przepis wydaje się dość prosty. Skuszę się na pewno.
    A zdjęcia jak zawsze cudowne! ❤️

  • Joanna Arkadiusz Maciąg

    gdzie kupujesz Kasiu tego buraczka w proszku?

  • Moja Zośka też jest wielką fanką owsianki (i manny!), za to mąż chyba nigdy nie skusi się na zjedzenie takowej ;)

    Podoba mi się pomysł na koktajle z warzywami. Nie słyszałam o sproszkowanym buraku, a zapowiada się genialnie. Muszę znaleźć i wypróbować.

    Na gotowe kaszki też jak dotąd się nie zdecydowałam, ale widzę, że te, na które trafiłaś, rzeczywiście są godne uwagi :)

    Przy końcu Twojego wpisu mocno zgłodniałam – uwielbiam wędzoną makrelę! Córce jednak jeszcze nie podaję.

  • płatki owsiane są super. Można wyczarować z nich wiele fajnych śniadań i to za każdym razem innego ;)

  • Holly Golightly

    Cukinia gości u mnie pod każdą postacią. Ciekawa propozycja.

  • Ileż smakowitości :) Owsiankę na śniadanie uwielbiam :) Muszę kupić ten buraczek w proszku i dorzucić do moich koktajli :)

  • Kradnę przepis na cukinię, bo ją uwielbiam, a niewiele mam na nią przepisów :) Piękne fotki!

  • Kasiu zapiekanki z kaszy gryczanej uwielbiamy! Wypróbuję Twoją recepturę. Nasza wersja to- ugotowana kasza, pieczarki, papryka, ser feta i dużo zielonej pietruszki, wszystko skropić oliwą i do piekarnika.
    Z koktajli to aktualnie polecam-surowy burak, jagody i mleko kokosowe.
    Pozdrawiam

    Kamila z ,,Home Fragrance,,