Lubię karmić. Ogromną przyjemność sprawia mi przygotowywanie posiłków dla naszej czwórki. I nic nie daje mi takiej satysfakcji jak puste talerze i prośba o dokładkę. Dzisiaj zapraszam Cię do nas na cały dzień w posiłkach.
Dzień zaczynamy śniadaniem. Jesteś rannym ptaszkiem? Jeśli tak to dobrze, bo u nas dzień zaczyna się o 6, a czasami nawet chwilę przed. Właściwie każdy poranek pachnie u nas owsianką. Przygotowuje ją Poślubiony, na wodzie, z sezonowymi owocami lub mrożonymi. Pycha! Maksiowi do owsianki często dodaję jogurt. To chyba właśnie on jest największym smakoszem owsianki w naszej rodzinie. Nawet nie wiem kiedy miseczka nagle staję się pusta.
Lubię posiłki, których przygotowywanie zajmuje mniej niż kwadrans. Dlatego często na drugie śniadanie jest u nas owocowo – warzywny koktajl. Ostatni składał się z jarmużu, banana, malin i soku tłoczonego z jabłek. Do gotowego koktajlu dorzuciłam sproszkowanego buraka. Genialna rozwiązanie, a nieciekawy kolor koktajlu zmienia się w soczyście buraczany. Szybkie i zdrowe czyli tak jak być powinno. Ja wolę bardziej gęstą wersję koktajlu, jedzoną łyżeczką, dlatego dorzuciłam do swojej szklanki proso ekspandowane.
Środek lata to sezon na cukinię. Uwielbiam pieczoną z innymi warzywami, ale lubię też, kiedy gra pierwsze skrzypce. Cukinię zapiekaną z warzywami robiłam już wiele razy. Pierwszy raz dodałam do niej kaszę gryczaną. Wyszło pysznie. Obiady przygotowuję na dwa dni, wybieram też takie dania, które mogę wziąć do pracy. Żeby przygotować to danie, oprócz cukinii będziesz potrzebować:
- kaszy gryczanej palonej
- papryki
- koperku
- marchewki
- sera mozarella
- pomidorów w puszce
- przypraw
Nie trzymaj się ściśle tego przepisu, użyj tego co aktualnie masz w lodówce. To świetnie danie na porządki w lodówce.
Zacznij od ugotowania kaszy. Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką środek. Wydrążony środek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Do tego pokrojona papryka, pokrojona marchewka, koperek i pomidory w puszce. Wszystko przypraw i duś około 5 minut. Po kilku minutach dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, wymieszać i wyłóż do wydrążonej cukinii. Na górę możesz ułożyć ser mozarella. Zapiekaj około 20 minut, do momentu, aż cukinia będzie miękka.
Podwieczorek to u nas tradycyjnie jakiś owoc. Przeważnie zjadamy go w parku. Jednak deszcz zatrzymał
nas w domu. Truskawki, nektarynka i paluszki amarantusowe. To moje ostatnie odkrycie, są naprawdę pyszne. Próbowałaś już ich kiedyś?
Smacznie Ci przy naszym stole? Mam nadzieję, że tak. Dzień dobiega końca i pora na kolację. Maksio robi się głodny jako pierwszy i wtedy, kiedy ja szykuję kolację dla nas, Maksio zajada się kaszką. Uwierzysz, że do tej pory nie kupiłam żadnego gotowca dla dzieci? Do czasu, aż w moje ręce trafiła jęczmienno gryczana kaszka Helpa, którą dostałam od Oli, która razem z przyjaciółką wpadła na pomysł stworzenia takich kaszek. Piękne opakowanie i świetna zawartość. To na pewno nie ostatnia kaszka od Helpa w naszej kuchni. Maksio zajada, a ja przygotowuję nasz ostatni hit – pastę z makreli. Maja i Maks uwielbiają, ja zresztą też. Przygotowuje się ją w trzy minuty.
Twaróg i dwie łyżki jogurtu naturalnego mieszasz z wędzoną makrelą. Przyprawiasz, dekorujesz ogórkiem, dymką i wszystkim co lubisz. Kolacja gotowa!
A jak u Ciebie wygląda codzienny jadłospis? Masz jakieś sprawdzone przepisy? Od kilku tygodni staram się planować posiłki. Wychodzi mi to coraz lepiej, ale z chęcią posłucham o Twoim genialnym sposobie na organizację domowej kuchni?