5 pomysłów na błyskawiczny obiad

11 maja 2017
5 pomyslow na kwadransowy obiad

Planowanie posiłków nigdy nie było moją mocną stroną. Owszem rozpisanie jadłospisu, nigdy nie stanowiło problemu, ale kiedy dochodzi do praktyki przegrywam gdzieś  około trzeciego dnia. Mistrzem planowania posiłków nie jestem, ale muszę Ci przyznać, że do perfekcji opanowałam przygotowywanie kwadransowych obiadów. Dzisiaj pokażę Ci kilka moich pomysłów na błyskawiczny obiad.

Pewnie tak jak ja nie raz, nie dwa, a nawet codziennie chciałabyś wydłużyć dobę prawda? Ogromną przyjemność sprawia mi przygotowywanie posiłków dla Mai, Maksia i Poślubionego. Takie błyskawiczne obiady to klucz do sukcesu. Zdrowo, pysznie, ładnie i szybko. Właśnie tym kieruję się, kiedy zastanawiam się co dzisiaj przygotować na obiad.

Kolejnym ważnym elementem mojego „planowania” tego co zjemy, jest uwzględnienie moich smaków, ale przede wszystkim tego, co może zjeść niespełna roczny Maksio. Nie mam cierpliwości gotowania oddzielnych posiłków. Dzięki temu wszyscy jemy zdrowo i wychodzi nam to tylko na dobre. Zanim pokażę Ci moje sposoby na błyskawiczny obiad, pewnie zapytasz jak z przyprawami, czy solę dania dla Maksa? Bazowe danie przyprawiam tylko i wyłącznie ziołami, papryką wędzoną czy słodką, curry i innymi przyprawami. Często gotowego dania już nie muszę dosalać bo smakuje idealnie. Jeśli jest taka konieczność, solę gotowe już danie na talerzu.

Zacznę od pęczotto z warzywami. Mogłabym je jeść siedem dni w tygodniu, zmieniając tylko to co wrzucam do garna. Raz cukinia, raz brokuł. To takie danie, które za każdym razem może być inne. O tym jak przygotować takie pęczotto pisałam już kiedyś TUTAJ 

PECZOTTO Z WARZYWAMI

kaszotto untitled

Troszkę zmieniłam sposób przygotowania tego dania. Teraz robię je jeszcze szybciej. Wszystkie warzywa blanszuję w garnku na niewielkiej ilości oleju,  później wrzucam przepłukany wrzątkiem pęczak. Do kaszy i warzyw dolewam wody, na oko jak to u mnie i systematycznie dolewam do czasu, aż pęczak będzie ugotowany, a warzywa miękkie. Najlepiej jeśli wodę zamienisz na rosół, tylko, że często po prostu go nie mam. Na koniec gotowanie lubię dodać łyżkę masła, wtedy z odrobiną wody z gotowania tworzy się pyszny maślany sos. Pycha!

PESTO BAZYLIOWEuntitled-79

Nie mogę się doczekać, kiedy zrobi się na tyle ciepło, że w końcu mojemu planowanemu zielnikowi na balkonie nie będzie zimno. Pietruszka, szczypiorek, rozmaryn, bazylia. Na tą ostatnią czekam szczególnie, bo pesto z bazylii to moje awaryjne danie, którego przygotowanie trwa tyle co ugotowanie makaronu. Dodatkowy atut tego dania to to, że przygotowane pesto możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce, żeby później wykorzystać do przygotowania innych potraw, lub po prostu smarowidła do kanapek. Pod wpisem, w którym pokazuję Wam jak przygotowywać takie pesto, jedna z Was doradziła, żeby spróbować przyrządzić pesto z jarmużu. Dziękuję Ci za ten komentarz! Taka wersja smakuje równie dobrze, najlepszy dowodem na to jest, pusty talerz Maksa po obiedzie.

PIECZONE WARZYWA

untitled-247 pieczone warzywa_1 pieczone warzywa_2

Pieczone warzywa pokochałam dzięki Darii. To obiad, który robi się sam, do Ciebie należy tylko umycie, obranie i przyprawienie warzyw. To wszystko. Kwadrans i obiad gotowy. Jeśli stosujesz metodę BLW, to idealny przepis dla Twojego maluszka. Pokrojone w słupki warzywa są w sam raz dla małej rączki.

Jak je przygotować? Ja obrane i pokrojone warzywa wrzucam do dwóch misek. Jedna dla Maksia i Mai, druga dla mnie i Łukasza. Do każdej miski dodaję odrobinę oleju rzepakowego i przyprawy. Dla dzieci łagodne, dla nas lubię jak jest na ostro. Przyprawione warzywa rozkładam na blachy z papierem do pieczenia i piekę od 20 do 30 minut w temperaturze około 180 stopni.

A co do takich warzyw? U mnie zazwyczaj kasza, jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak, taka,  na którą właśnie mam ochotę. Jeśli zostaną Ci warzywa, również można je wykorzystać przygotowując na przykład z nich pastę na kanapki.

PULPECIKIuntitled-256 untitled-272

Kiedyś zapytałam Łukasza, jakie jest jego ulubione danie, które dla niego przygotowuję. Bez zastanowienia odpowiedział, że pulpety w sosie pomidorowym. Muszę Ci się przyznać, że też je lubię! To taki smak z dzieciństwa. Kiedy je przygotowuję, to zawsze w takiej ilości, żeby starczyło na co najmniej dwa dni. Chcesz wiedzieć jak je przygotowuję? Koniecznie daj znać, a podzielę się z Tobą przepisem i moim sposobem na pulpeciki.

RYBA PO GRECKU1

Na początku tego roku postanowiłam sobie, że będziemy jeść więcej ryb. Wciąż kartkuję książki kucharskie i internet w poszukiwaniu łatwych i pysznych przepisów na rybę. Od lat przygotowuję kurczaka w potrawce z warzyw, nie wiem dlaczego dopiero teraz wpadłam na to, że kurczaka mogę zamienić rybą. To był bardzo dobry pomysł. Nie wiem czy tak się przygotowuje rybę po grecku, ale myślę, że ten przepis jest do niej bardzo podobny.

Starte na tarce marchewki, pietruszkę i pokrojony por blanszuję na odrobinie oliwy, a później dolewam troszkę wody. Tak duszą się kilka minut. Pod koniec dodaję przecier pomidorowy. W między czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, a do naczynia żaroodpornego daję przyprawioną rybę. Duszone warzywa przekładam do ryby i zapiekam kilkanaście minut tak, by ryba była upieczona. Proste prawda?

Jak podobają Ci się moje pomysły na błyskawiczny obiad? 

Talerzyk Maksia | EZPZ

POZDRAWIAM

Zobacz też

  • Pęczotto to zdaje się być coś, co jutro wypróbuję. Wygląda przepysznie. Dzięki za inspirację!

    • Uprzejmie donoszę :), iż danie przygotowałam, odrobinę zmodyfikowałam, wyszło pyszne!

  • Świetne pomysły i błyskawiczny czas przygotowania! Dzieki za inspiracje!

  • Pyszności wyczarowałaś. Na pewno skorzystamy z Twoich pomyslow.
    Mamy ten sam talerzyk 😉👍🏼

  • Agnieszka Szpryniecka

    Poproszę o przepis na pulpeciki 😊

  • Agnieszka X

    Kasiu,a tak z ciekawości, Maksiowi na obiad podajesz dwa dania- typu zupa i drugie, czy zazwyczaj zjada jedno?

  • Lil

    Pyszności :)

  • Maluch w domu

    Warto sobie zanotować. Szybkie wykonanie czasami bardzo się przydaje 😊

  • Gotuję podobnie, odkąd wróciłam do pracy po dwóch ciążach na gotowanie mam jeszcze mniej czasu. Pęczotto uwielbiam, chyba jutro zrobię 🙂

  • Aneta Sawicka

    Uwielbiam takie szybkie i łatwe obiady. Muszę zrobić te warzywa z peczakiem!

  • U mnie kwestia planowania posiłków pozostawia wiele do życzenia. Najczęściej wymyślam coś na ostatnią chwilę, więc muszą to być szybkie dania. Dlatego też z miłą chęcią wypróbuję Twoje pomysły.

  • Slowik

    Poproszę przepis na pulpeciki.

  • Uwielbiam pęczak. Znacznie bardziej niż jaglankę. I co do pesto zgadzam się, z jarmużu lepsze niż bazyliowe :)
    pozdrawiam!

  • Aleksandra Kuczyńska

    Super wpis, pulpeciki brzmią smakowicie. Prosze przepis!! :)