Power Mama w kuchni | Warsztaty w CookUp

13 marca 2017
cook up-52

Odkąd jestem mamą, a właściwie odkąd dowiedziałam się, że będę mamą, zaczęłam zwracać uwagę na to co jem. Wcześniej też odżywiałam się zdrowo, jednak popełniałam wiele błędów.  Zdrowe odżywianie wcale nie jest trudne. Trzeba tylko nauczyć się kilku trików. Jak się ich nauczyć? Na przykład uczestnicząc w warsztatach Power Mama w Cook up.

Okres ciąży to taki wyjątkowy czas. Dbanie o siebie sprawia nam przyjemność, przecież to już nie tylko dbanie o siebie. A kiedy tulimy tego małego człowieka w ramionach, jak to jest z tym dbaniem i regularnością posiłków. Sama, po urodzeniu Mai, po prostu zapominała, że trzeba coś zjeść. W połowie dnia napadałam na lodówkę i jadłam wszystko co było w zasięgu mojego wzroku. Gdzieś tam podświadomie wmawiałam sobie, że na przygotowywanie posiłków po prostu nie mam czasu. Lepiej się wyspać, odpocząć, zregenerować. Znasz to?

Teraz jestem podwójną mamą, a paradoksalnie wydaje mi się, że mam więcej czasu. Cud? Nie, po prostu jestem bardziej zorganizowana, nie robię wystawnych obiadów, a wybieram zdrowe dania, których przygotowanie zajmie mi kwadrans. Skrupulatnie notuję wszystkie takie przepisy, a ostatnio poznałam kilka nowych na warsztatach Power Mama w CookUp.

cook up-146cook up-22 cook up-177 cook up-247

CookUp to dwa studia kulinarne – w Warszawie i Poznaniu, w których odbywają się warsztaty, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo. Do wyboru jest mnóstwo ciekawych warsztatów, miedzy innymi warsztaty Power Mama czyli zdrowe gotowanie dla kobiet w ciąży, karmiących piersią, wprowadzających pokarmy stałe do diety dziecka, gotujących dla swoich rodzin.
Zajęcia prowadzone są przez szefa kuchni i dietetyka. W miniony czwartek brałam udział w warsztatach, które prowadził Sebastian Olmazwycięzca drugiej edycji programu TOP CHEF i dietetyk Anna Jelonek. Razem przygotowaliśmy pięć dań: orkiszankę z gruszką i wanilią, gęsty koktajl z kefirem, szpinakiem, awokado i kaszą jaglaną, krem z buraka z malinami i jogurtem, gotowany dorsz na pęczaku z zielonymi warzywami  i pełnoziarnisty makaron z twarogiem i żurawiną. 
cook up kolaz3
cook up-39
cook up-244
cook up-15 cook up-179 cook up-7
anigif
Wciąż mam problem z wymyślaniem zdrowych śniadań. Z przyzwyczajenia najchętniej sięgam po kanapki. W tym roku postanowiłam to odmienić, dlatego stale szukam nowych inspiracji. Dlatego moim faworytem warsztatów był koktajl z kefirem, szpinakiem, awokado, kaszą jaglaną i czarnuszką. Ta czarnuszka zrobiła całą robotę! Petarda!
Koktajl ten można przygotować dzień wcześniej, najlepiej większą ilość, żeby podzielić między wszystkich domowników.  Będziesz potrzebowała:
  • pół litra kefiru
  • 100 g szpinaku
  • 1 awokado
  • 100 g kaszy jaglanej
  • pół litra mleka 
  • 20 g czarnuszki
  • sół

Kaszę jaglaną podpraż w rondelku, dodaj mleko, szczyptę soli i gotuj około 15 minut, aż będzie miękka. Następnie ją zmiksuj. Na Warsztatach używaliśmy do tego Babycooka i sprawdził się tej roli idealnie! W razie, kiedy kasze będzie gęsta dolej kefir. Pod koniec miksowania dodaj szpinak i awokado. Przelej do szklanki i dodaj podprażoną czarnuszkę. Zdrowe śniadanie gotowe!

cook up kolaz2 cook up-57cook up-74 cook up-86 cook up-77 cook up-79

W warsztatach uczestniczyłam razem z Maksiem. Firma Janod zadbała o to, żeby mu się nie nudziło i miał się Również wtedy kiedy uczyłam się nowych kuchennych technik, Maksem zajmowały się opiekunki, a kiedy miał ochotę się przytulić, swój egzamin kolejny raz na piątkę z plusem zdało nosidło Tula. Nie zapomniano również o zastawie dla najmłodszych, krzesełkach do karmienia, talerzykach i sztućcach dla dzieci.
cook up-96 cook up-218 cook up-111 cook up-203 cook up kolaz4 cook up-156 cook up-221 cook up-239
Poznałam ciekawe kobiety, interesujące przepisy, a to wszystko w przepięknym wnętrzu CookUp w Warszawie. Myślę, że jeszcze tam wrócę, może z Poślubionym na warsztaty z kuchni azjatyckiej, a może nauczymy się przyrządzać wołowinę?
POZDRAWIAM

Zobacz też

  • ekstra warsztat ,też chętnie bym się na taki wybrała :) dzięki za przepis :* P.S piękne zdjęcia :)

  • Świetne warsztaty! Muszę zobaczyć może kiedyś wezmę udział. Koktajl wygląda pysznie😊

    • Nie tylko wygląda, ale i jest. Koniecznie wypróbuj. :)

  • Aleksandra Kujałowicz

    koktail do notesika :)

  • Kapitalna sprawa takie warsztaty :) Po pierwsze człowiek się uczy, a po drugie… ma okazję poznać niesamowitych ludzi! :) Przepis wypróbuję z wielką ochotą :)

    • Koniecznie daj znać, czy przypadł Ci do gustu :)

  • Laura Nadzieja

    Swietne zdjęcia !👍

  • Katarzyna Nowak

    Jest szansa na przepis: pełnoziarnisty makaron z twarogiem i żurawiną? :-)

    • Jest szansa, śledź mnie na FB :)

      • Katarzyna Nowak

        Wiadomo! :D

      • Katarzyna Nowak

        Wiadomo! :D PS. Po tym poście wczoraj … kupiłam pełnoziarnisty makaron, twaróg i mrożone truskawki! Wyszło pyyyysznie! :-)

  • Kasiu, wybierasz się na kolejną edycję warsztatów power mama?

    • Jeszcze nie wiem, a dlaczego pytasz? :)

      • Zastanawiałam się nad nimi. Tyle, że u mnie to jeszcze kwestia urlopu, bo są w ciągu dnia.

  • Wspaniałe warsztaty, przepiękne zdjęcia! Aż zgłodniałam ;)
    Uwielbiam warsztaty kulinarne, bo można na nich przede wszystkim odkryć, że nawet mając dwie lewe ręce jesteśmy w stanie wyczarować piękne, zdrowe i smaczne cuda!

  • Bożena Jędral

    Fantastyczne foty <3 Kulinarne warsztaty to zawsze mega power i inspiracje, może na kolejne uda mi się zapisać :)

  • Gosia

    Piękne foty ale o tym pisze za każdym razem. Uwiebiam na Was patrzeć. Może kiedyś wspólne warsztaty w Łodzi?