Prosty przepis na bułki grahamki

1 marca 2017
przepis na bułki grahamki

Śniadanie bez pieczywa? Może być, ale szczerze, to uwielbiam kanapki. Takie przyzwyczajenie z domu rodzinnego. Niestety pieczywo kupione coraz mniej mi smakuje. Do upieczenia bułek samodzielnie zabierałam się bardzo długo. Przypadkiem Marlena, jedna z moich Czytelniczek, podrzuciła ten przepis na bułki grahamki.  Przepis idealny, szybki, łatwy, a bułki wyglądają jakby były z piekarni, prawda?

Jemy oczami, tak samo wybieramy produkty w cukierni czy piekarni. Brzydkie jedzenie się nie sprzeda. Dlatego do pieczywa wciąż dodawane są ulepszacze. Jakie? Kompletnie się na tym nie znam. Mam dwie opcje, nawet trzy, a może cztery. Po pierwsze mogę przymknąć oczy na te dodatkowe składniki. Mogę też szukać piekarni i pieczywa idealnego. Rozwiązaniem jest też zrezygnowanie z kupowania pieczywa i wyeliminowanie go ze swojego jadłospisu. Czwartą opcją jest otwarcie domowej piekarni. Ta czwarta opcja bardzo mi się podoba!

buleczki-10 buleczki-36 buleczki-42

Tradycyjne, dobre pieczywo da się upiec nawet z trzech  składników . Z mąki, wody,  soli i ewentualnie drożdży. Bardzo podobny jest przepis na bułki grahamki.

przepis na bułki grahamki

 

przepis na bułeczki grahamkiDo miski wlewam ciepłe mleko i wodę. Ważne jest, żeby zarówno mleko jak i woda nie były gorące.  Później dolewam rozpuszczone wcześniej masło i dodaję pokruszone drożdże. Mieszam do rozpuszczenia drożdży. Kiedy drożdże już się rozpuszczą dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Powstałe ciasto jest sprężyste, a nie rzadkie. Jeśli jest konieczność dodaj więcej mąki lub dolej wody. Takie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, dwie do wyrośnięcia. 

Kiedy wyrośnie wysypuję na blat mąkę i formuję wałek, który kroję na kawałki. Z tego przepisu robię około 7 – 8 bułek. Z kawałków ciasto formuję bułki, odrobinę spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuje otrębami, siemieniem lnianym lub tym na co mam ochotę. Takie bułeczki wkładam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piekę około 15 – 20 minut. Później już tylko nie mogę doczekać się, aż wystygną! A jak Tobie podoba się ten przepis?

buleczki-2buleczki-61

Bez nazwy

POZDRAWIAM

Zobacz też

  • Zrobię w weekend, wyglądają przepysznie! <3

  • Sasanki

    Pieczywa unikam, ale bułeczki wyglądają pysznie! No i jak się już złamać i zjeść, to własny wypiek a nie coś z mrożonego ciasta z marketowej półki.. Dzięki za przepis!

  • Uwielbiam bułki grahamki a Twoje wyglądają przepysznie !!!

  • Przepis faktycznie prosty :) Od miesięcy przymierzam się do pieczenia bułek, zapisuję przepis :)

  • Bożena Jędral

    Wyglądają obłędnie, jednak przez wzgląd na drożdże w składzie nie skorzystam z przepisu :(

  • Faktycznie sądząc po opisie nie wydają się skomplikowane. Przez miłość do dobrego, świeżego pieczywa, zapisuję w zakładkach i obiecuję wypróbować.

  • Super dzieciaczki

    Wypróbuje na pewno, bo uwielbiamy grahamki :)

  • raczkujacwswiat

    A można zrobić zaczyn dzień wcześniej i na noc zostawić pod ściereczką? Chciałabym zrobić takie na śniadanie, tylko tyle przygotowań o poranku to trochę za dużo jak na moją poranną przytomność ;)

  • Kamila Posobkiewicz

    Wyglądają super. Ja czasem robię bułki w speedcooku. Spróbuję Twoich.

  • Wyglądają zdrowo i smakowicie :)

  • Aleksandra Graca

    Ja od bardzo dawna robię swój chleb. Różne wersje: żytni, orkiszowy, z dynią.. Bułek jeszcze nie próbowałam, dlatego Twój przepis już wydrukowany, czeka na realizację w tym tygodniu :) a Twoje bułki wyglądają rewelacyjnie!!