Dom otwarty | przepis na ciasto marchewkowe

15 marca 2017
ciasto marchewkowe-10

Zawsze marzyłam o tym, żeby mieć dom otwarty. Taki w którym drzwi się nie zamykają. Taki, w którym wszyscy czują się dobrze i jak u siebie. Nie wyobrażam sobie takiego domu bez domowych wypieków. Prostych, szybkich i pysznych tak jak ciasto marchewkowe. 

Lubię takie weekendy, kiedy nasze mieszkanie zapełnia się bliskimi. Rozmowy, uśmiechy, opowiadania. Dom żyje. Uśmiechy nie schodzą z buzi Mai i Maksa. Lubię też częstować Gości domowymi wypiekami. Uwielbiam to!

Kiedy zastanawiałam się, jakie ciasto tym razem zrobić przypomniałam sobie cukiernię, którą ostatnio podczas spaceru mijałam, a na wystawie tej cukierni ciasto marchewkowe.  Zaczęłam szukać przepisu, chyba Cię nie zdziwię, że  idealny przepis znalazłam na kwestia smaku. Przepis idealny, ale nie byłabym sobą gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała.

ciasto marchewkowe-17 ciasto marchewkowe-22 ciasto marchewkowe-26

Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebowała:

  • 2 jajek
  • 100 gram cukru pudru (w oryginalnym przepisie kwestii smaku podane jest 200g, moim zdaniem, połowa z tego wystarczy, jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta dodaj więcej cukru pudru) 
  • 200 g drobno startej marchewki czyli około 2 startych marchewek
  • 150 ml oleju roślinnego
  • jedno jabłko pokrojone w kosteczkę
  • 50 g wiórków kokosowych
  • opakowanie miechunki peruwiańskiej
  • 200 g mąki
  • dwie łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli

Polewa

  • opakowanie kremowego serka (Twój smak / Philadelphia) 
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżka cukru pudru
  • orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowywanie zaczęłam od ubijania jajek. Kiedy podwoiły swoją objętość, dodałam cukier i nadal ubijałam. Pod koniec ubijania ciągłym strumieniem wlewałam olej, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Do tej masy dodałam marchewkę, jabłko, miechunkę, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszałam łyżką.

Do osobnej miski przesiałam mąkę i dodałam cynamon, sodę, sól i wymieszałam wszystko łyżką, przesypałam do miski z marchewką i dokładnie wymieszałam. Masę przelałam do okrągłej blaszki i piekłam około 1 godziny i 20 minut w temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto się piekło przygotowałam polewę, mieszając mikserem serek z miękkim masłem i cukrem pudrem. Polewę włożyłam do lodówki. Posmarowałam nią wystudzone ciasto i ozdobiłam orzechami włoskimi.

ciasto marchewkowe-19ciasto marchewkowe-34 ciasto marchewkowe-23 ciasto marchewkowe-29

Często przygotowywałam muffiny marchewkowe, ale ten przepis na ciasto dla mnie jest idealny. Dodatek miechunki peruwiańskiej to najlepszy pomysł na jaki wpadłam. Dodaje trochę kwaśności do tej słodyczy. Zamiast miechunki można użyć np. żurawiny. To kiedy pieczesz marchewkowe?

POZDRAWIAM

Zobacz też

  • Iza D- www.nietylkorozowo.pl

    Uwielbiam ciasto marchewkowe! Takie lekko wilgotne. Z polewą z mascarpone. Ależ mam ochotę ;)

  • Uśmiechnęłam się do siebie. Dziś także zrobiłam ciasto marchewkowe z miechunką :D
    Kiedy po raz pierwszy robiłam ciasto marchewkowe też sięgałam po przepis na kwestii smaku :)

  • Uwielbiam ciasto marchewkowe. Chociaż ostatnio musze piec wszystko, co jest w kolorze brązowym. Takie upodobanie mojego synka.

  • Piękne zdjęcia i przepis wygląda na ciekawy. Skorzystam :)

  • uwielbiam ciasto marchewkowe :-)

  • O tak, ciasto marchewkowe, to jest to! Ja z kolei uwielbiam z polewą czekoladową :)

  • Co to jest miechunka peruwiańska???