Przepis na brownie z czerwonej fasoli

6 lutego 2017

Gdybyś zapytała mnie o mój ulubiony deser, bez wahania odpowiedziałabym Ci, że to brownie. Samo przygotowywanie wprawia mnie w doskonały humor, kocham za zapach czekolady unoszący się po całym mieszkaniu. Jeśli chodzi o słodkie wypieki, jestem konserwą. Lubię te wszystkie przepisy od babci, cioci, sąsiadki. Szerokim łukiem omijałam modne teraz zdrowe desery, ale muszę Ci powiedzieć, że to zdrowe brownie z czerwonej fasoli postanowiłam sprawdzić. Jest genialne. 

Mimo, że moja sylwetka po dwóch ciążach jest całkiem niezła, kiedy weszłam ostatnio na wagę oniemiałam ze zdumienia. Później miałam trzy dni depresji, a później zaczęłam zastanawiać się nad tym co jem. Jestem tak skonstruowana, że jak coś mi wpadnie do głowy do od razu przechodzę do realizacji. Macierzyński nie sprzyja figurze. Lodówka kusi i woła co chwilę, a nasz kosz rozpusty ze słodyczami wołał mnie nawet kilka razy dziennie. Koniec, basta, przecież jestem tym, co jem. A może, ten mój zimowy spadek formy to właśnie ta lodówka i ten koszyk?

Szybko przeszłam do realizacji mojego postanowienia. Żadna dieta! Po prostu zdrowe i przemyślane posiłki co trzy godziny, dużo wody, mało pieczywa. Znasz to pewnie, prawda? Niesamowite, że po tygodniu, moje spodnie jakby lepiej leżą, a brzuch nie zerka z ciekawością na guzik, który je zapina.

Tylko, że przyszedł weekend, a jak weekend to weekendowy wypiek.

brownie z fasoli-2 brownie z fasoli-5

Przypomniałam sobie o zdrowym brownie, które przygotowywały dziewczyny na Warsztatach Kwadrans w Kuchni. Muszę Ci się przyznać, że ciężko było mi się przekonać do tej zdrowej wersji brownie, dlatego nawet nie brałam się za jego przygotowywania. No bo jak to tak, ja? Największy miłośnik czekoladowego brownie, ma piec jakiś substytut.

Spróbowałam.

Uwielbiam!

Już rozumiem o co chodzi z tym brownie i zdradzam to tradycyjne na rzecz tego, zdrowego. Czekoladowe zostawiam na specjalne okazje. Przewaga fasolowego brownie nad tradycyjnym to też to, że szybciej się je przygotowuje.

Potrzebujesz puszki czerwonej fasoli, dojrzałego banana, jedną łyżkę oleju kokosowego, 2 jajka, 2 łyżki kakao, dwie łyżki miodu, dwóch płaskich łyżeczek proszku do pieczenia. Masz już wszystko? Teraz wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, włączyć blender i blendować na gładką masę. Później masę przelej do wyłożonej papierem keksówki i piecz w temperaturze 180 st. C około 45 – 50 minut.  Gotowe!

brownie z fasoli-19 brownie z fasoli-26 brownie z fasoli-31 brownie z fasoli-39

Jak przygotowałam polewę? Do rondelka wrzuciłam łyżkę oleju kokosowego, łyżkę wody, łyżkę kakao i łyżkę miodu. Wszystko podgrzewałam, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników, a na końcu wylałam na ciasto. Wygląda genialnie prawda? Daję Ci słowo, że tak samo smakuje!

POZDRAWIAM

Zobacz też

  • to juz wiem co zrobię w sobotę :)

    • Daj znać jak wyszło! Zebra wyszła pieknie! <3

  • super, jutro z samego rana robię do kawy, tylko nie mam oleju kokosowego i u siebie na wsi na pewno go nie dostanę więc czymś muszę zastąpić

    • Wydaje mi się, że można dowolnie zamieniać ten składnik, ale pewna nie jestem :)

  • Wygląda apetycznie :-)

  • Dominika

    Czym można zastąpić olej kokosowy: zwykłym olejem czy raczej masłem? Wygląda apetycznie, chyba spróbuję w następny weekend:)

    • Wydaje mi się, że tak, chociaż ja nie próbowałam. Daj znać jak wyszło! :)

  • Dorota Kazior

    oj a miód można zastąpić zwykłym cukrem? w podobnej proporcji go dodać? niestety mam na niego straszne uczulenie ale przepis kusi ? więc chyba poeksperymentuje z dodatkiem cukru zamiast miodu ?

    • Tak oczywiście. Dodaj tyle cukru ile uznasz za słuszne, tak żeby było dla Ciebie odpowiednio słodko. To brownie robiłam już kilka razy i sama kiedyś dodałam cukier. :)

  • Wygląda przepysznie! Ale żeby z czerwonej fasoli, to w życiu by mi do głowy nie przyszło :)

  • Wiola Skawinska

    Aż ślinka cieknie ;)
    Muszę wypróbować ten przepis

  • Takiego jeszcze nie jadłam i też nie robiłam. Chyba czas to zmienić

  • Katarzyna Nowak

    ŁOŁ! ROBIĘ! KONIECZNIE! :D
    PS. Ja ostatnio mam fazę na ciasteczka :-) Za mną ciasteczka z masłem orzechowym (czyli zdrowe :D), a przede mną czekoladowe ciasteczka na maślance :-)

  • Zrobię! Zrobię na bank! Pewnie w piątek u rodziców, w ramach spóźnionego Dnia Babci i Dziadka :)))
    Dzięki Katjuszko za przepis :*

  • Lubię takie ‚wynalazki’ i chętnie je wypróbowuję :) Mniej lubi je mój mąż:D

    • Mój mąż też mniej lubi te wynalazki, ale przekonuje się. Brownie mu bardzo smakowało. :)

  • Sylwia Antkowicz

    Kiedyś ciężko było mi sie przemóc do ciast z warzywami, ale próbowałam już marchewkowego, więc chyba pora na fasolę.

  • Jadłam u siostry ciasto z bobu, wyśmienicie smakowało, więc może spróbuję zrobić Twoje brownie :)

  • Ola Chudy

    A moje kompletnie nie wyszło… i teraz mam zagwozdkę co poszło nie tak… było strasznie fasolowe …

    • Sama jestem ciekawa. A dokładnie odsączyłaś fasolę z zalewy? :)

      • Ola Chudy

        Tak, nawet osuszyłam ręcznikiem papierowym…

  • Martyna Cebula

    Ile tej czerwonej fasoli ma być? Jedna puszka czy więcej? Bo troszkę niestylistycznie jest napisane ;)