Risotto z dynią / przepis do druku

22 listopada 2016

Sezon na dynie trwa. Do wyboru mamy wiele odmian. Najbardziej popularne to dynia olbrzymia, hokkaido i piżmowa.  Nie wiem dlaczego zainteresowałam się nią dopiero teraz i oprócz zupy mam ochotę na inne dania z dynią w roli głównej. Kilka tygodni temu przyrządziłam pierwsze risotto z dynią. Od tamtego czasu jestem w tym daniu zakochana i przyrządzam je regularnie. 

Myślę, że gdyby nie Halloween i fakt, że mieliśmy miąższ z aż czterech dyń, przepisu na risotto pewnie bym nie wypróbowała. Nie lubię marnować jedzenia, dlatego oznajmiłam, że upiekę babeczki, a na obiad zrobię właśnie risotto.

Dyniowe babeczki to kompletny niewypał. Fakt, w smaku wyszły pyszne, ale forma zakalcowata mi nie odpowiadała. Może innym razem, może inny przepis, masz jakiś sprawdzony?

Risotto za to wyszło genialne! Na dodatek bardzo zdrowe.  Dynia jest bogata w liczne witaminy, makro i mikroelementy. Nie wiem czy wiesz, ale pieczona lub gotowana dynia wzmacnia odporność na infekcje układu oddechowego, a co za tym idzie, jest idealna dla dzieci.

risotto z dynia_1

Do przygotowania risotto z dynią będziesz potrzebować:

  • 200 g ryżu do risotto
  • ½ kg dyni
  • 3 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 60 g grana padano
  • ćwierć kostki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • soli i pieprzu

Zacznij od pokrojenia dyni na kawałki, a następnie skrop je odrobiną oliwy i  piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 40 – 45 minut, do momentu, aż będzie miękka. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej. Kiedy już się lekko ostudzi, ściągnij skórę i podziel na mniejsze kawałki. Kiedy dynia się piecze pokrój czosnek, cebulę i zeszklij na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. W następnej kolejności dodaj surowy ryż i smaż go około minuty. Zalej połową bulionu i gotuj podlewając, tak aby ryż się nie przypalił do momentu, aż ryż będzie al dente. Do gotowego ryżu dodaj masło, starty ser, dynię, przypraw do smaku i wymieszaj. To już wszystko, danie gotowe.

risotto z dynia_@ risotto z dynia_6risotto z dynia_3

Przygotowując ostatnim razem risotto z dynią  dodałam jeszcze niego pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, które zostały mi z gotowania bulionu. Często wykorzystuję też rosół, który został mi z niedzielnego obiadu. Moje smaki! Wyszło pysznie i przede wszystkim bardzo szybko.

Idealne danie na #kwadranswkuchni. Jeśli lubisz taką kuchnię musisz spróbować risotto z dynią. Dzisiejszy przepis możesz wydrukować klikając TUTAJ.

POZDRAWIAM

Zobacz też

  • www.kasiaekiert.pl

    o matko.. grana padano.. masło.. dynia i ryz.. cóż więcej?! :):)

  • Kolejny dyniowy przepis, który podchwytuję, zostało jej jeszcze sporo i trzeba to wykorzystać. :)

  • Bardzo lubię tradycyjne risotto, z dynią jeszcze nie próbowałam, ale tak się składa, że mam ją w domu, więc może się skuszę. Ogólnie uwielbiam risotto, dynię zresztą też, więc nie ma wyjścia, musi być dobre :).

  • Robiłam ostatnio pierwszy raz rissotto z dynią – wyśmienite! Ciekawy wpis i piękne zdjęcia :)

  • Aleksandra Waliczek

    Mmm… brzmi pysznie! A jedna dynia jeszcze czeka u mnie w spiżarce na swoją szansę. :)

  • Ann

    Wygląda pysznie!!

  • Wygląda bardzo smakowicie. :) Chyba bym nie wpadła sama na taki pomysł. Niestety w kuchni brakuje mi czasem kreatywności.

  • Bardzo lubię szybkie przepisy.:) W tym roku też pokochałam dynię.:)

  • Iwona Kosińska

    Ja też w tym roku przekonałam się do dyni. Podkradam i robię!

  • Ach, dynia. Risotto jeszcze z niej nie robiłam :D

  • Uwielbiam risotto, ale w wersji z dynią jeszcze nigdy nie jadłam. Chyba najwyższa pora spróbować.