Sezon na dynie trwa. Do wyboru mamy wiele odmian. Najbardziej popularne to dynia olbrzymia, hokkaido i piżmowa. Nie wiem dlaczego zainteresowałam się nią dopiero teraz i oprócz zupy mam ochotę na inne dania z dynią w roli głównej. Kilka tygodni temu przyrządziłam pierwsze risotto z dynią. Od tamtego czasu jestem w tym daniu zakochana i przyrządzam je regularnie.
Myślę, że gdyby nie Halloween i fakt, że mieliśmy miąższ z aż czterech dyń, przepisu na risotto pewnie bym nie wypróbowała. Nie lubię marnować jedzenia, dlatego oznajmiłam, że upiekę babeczki, a na obiad zrobię właśnie risotto.
Dyniowe babeczki to kompletny niewypał. Fakt, w smaku wyszły pyszne, ale forma zakalcowata mi nie odpowiadała. Może innym razem, może inny przepis, masz jakiś sprawdzony?
Risotto za to wyszło genialne! Na dodatek bardzo zdrowe. Dynia jest bogata w liczne witaminy, makro i mikroelementy. Nie wiem czy wiesz, ale pieczona lub gotowana dynia wzmacnia odporność na infekcje układu oddechowego, a co za tym idzie, jest idealna dla dzieci.
Do przygotowania risotto z dynią będziesz potrzebować:
- 200 g ryżu do risotto
- ½ kg dyni
- 3 łyżek oliwy
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 60 g grana padano
- ćwierć kostki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- soli i pieprzu
Zacznij od pokrojenia dyni na kawałki, a następnie skrop je odrobiną oliwy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 40 – 45 minut, do momentu, aż będzie miękka. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej. Kiedy już się lekko ostudzi, ściągnij skórę i podziel na mniejsze kawałki. Kiedy dynia się piecze pokrój czosnek, cebulę i zeszklij na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. W następnej kolejności dodaj surowy ryż i smaż go około minuty. Zalej połową bulionu i gotuj podlewając, tak aby ryż się nie przypalił do momentu, aż ryż będzie al dente. Do gotowego ryżu dodaj masło, starty ser, dynię, przypraw do smaku i wymieszaj. To już wszystko, danie gotowe.
Przygotowując ostatnim razem risotto z dynią dodałam jeszcze niego pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, które zostały mi z gotowania bulionu. Często wykorzystuję też rosół, który został mi z niedzielnego obiadu. Moje smaki! Wyszło pysznie i przede wszystkim bardzo szybko.
Idealne danie na #kwadranswkuchni. Jeśli lubisz taką kuchnię musisz spróbować risotto z dynią. Dzisiejszy przepis możesz wydrukować klikając TUTAJ.