Brownie i hummus czyli przepis na #kwadranswkuchni

18 listopada 2016

Ciekawa jestem czy też tak masz, że jeśli jakaś potrawa Ci posmakuje, a jej przygotowywanie przypadnie Ci do gustu, masz ochotę robić ją cały czas? Moi znajomi wiedzą o co chodzi. Bo ostatnio właściwie na każdą imprezę serwuję dwie rzeczy, które wciąż się powtarzają. Mocno czekoladowe, wilgotne brownie i hummus w dwóch odsłonach, klasycznej i z suszonymi pomidorami.

Nie wyobrażałam sobie Warsztatów KWADRANS W KUCHNI, bez tych dwóch przepisów. Dlatego teraz, na łamach cyklu o tej samej nazwie opowiem Wam o błyskawicznym sposobie na deser i przystawkę. Na przystawkę serwuję hummus i właśnie od niego chcę dzisiaj zacząć. Ostatnio o nim głośno, prawda? Nie wiem czy Tobie też wydawało się przygotowanie hummusu tak bardzo skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Przygotujesz go sama w domu i nie będziesz musiała kupować gotowca! Bez nazwyOd momentu kiedy przygotowałam go po raz pierwszy, cieciorkę w puszce mam zawsze w domu. Tak na wszelki wypadek. gdybym miała ochotę na szybką i zdrową przekąskę, lub kiedy Znajomi mówią, że za godzinę będą. W oryginalnym przepisie występuje pasta sezamowa (tahini). Można przygotować ją samemu bądź kupić gotowiec. Czasami pomijam ten składnik. Pasta i tak smakuje wtedy świetnie.

hummus_2

LISTA ZAKUPOW

  • ciecierzyca (ja wybieram tą z puszki)
  • czosnek (1 ząbek)
  • tahini
  • oliwa
  • sok z cytryny – jednak łyżeczka
  • suszone pomidory

JAK PRZYGOTOWAC

Ciecierzycę przełóż do miski lub do pojemnika malaksera. Dodaj trochę zalewy, a resztę zostaw na później i zacznij miksować. Kiedy ciecierzyca ciężko się miksuje, dolewaj stopniowo tej zalewy.

W czasie blendowania dodaj czosnek, oliwę, sok z cytryny, pastę tahini, szczyptę soli i pieprzu. Gotowy humus ma gładką konsystencję.  Możesz też dodać suszone pomidory.

Hummus najbardziej lubię łączyć z pokrojonymi warzywami. Wybieram seler naciowy, marchew, ogórek zielony, paprykę. Nadaje się też idealnie do kanapek, jako smarowidło.

hummus_4

Drugim przepisem, którym chciałam się z Tobą podzielić jest przepis na deser. Nieraz pisałam, że gdybym miała wybrać jedno ciasto, które miałabym jeść do końca życia, bez chwili zawahania wybrałabym Brownie. Uwielbiam czekoladę, a to mokre, ciężkie ciasto jest najlepszym wydaniem czekoladowego wypieku. Przygotowuję je już z zamkniętymi oczami, a wszystkie potrzebne składniki mam zawsze w domu. Bo nigdy nie wiem kiedy najdzie mnie na nie ochota.

brownie

brownie_1LISTA ZAKUPOW

  • 200 g masła (kostka)
  • 200 g czekolady deserowej ( 2 tabliczki)
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżka mąki pszennej

JAK PRZYGOTOWAC

Czekoladę razem z masłem rozpuścić w garnuszku, na niewielkim ogniu. W tym czasie wymieszać trzepaczką jajka z cukrem. Nie ma konieczności ubijania mikserem. Wystarczy połączyć składniki. Do masy jajecznej dodać roztopione masło z czekoladą i łyżkę mąki, a następnie wymieszać. Gotową masę przelać do formy i piec w temp. 170 st. C około 35 minut. Idealne brownie jest chrupiące na zewnątrz, natomiast w środku lekko wilgotne.

warsztaty kwadrans w kuchni

Jestem pewna, jeśli raz spróbujecie tych przepisów będziecie często do nich wracać. Mam też do Ciebie pytanie, czego najbardziej oczekujesz po wpisach #kwadranswkuchni. Może chciałabyś wiedzieć jak ogarniam sprawy kuchenne w domu, albo moje top pięć błyskawicznych obiadów? Pamiętaj, że jestem tutaj dla Ciebie.

Jeśli szukasz zdrowszej wersji brownie lub przepisu na muffiny z fasoli, zerknij do Darii, mojej bratniej duszy, z którą razem organizowałyśmy warsztaty KWADRANS W KUCHNI

POZDRAWIAM

Zobacz też

  • Pyszności ja jakie szybkie i proste z przygotowaniu. A jednak można szybko zdrowo i pysznie gotować :)

    • Dokładnie, taki zdrowy fast food. :)

  • Sylwia Antkowicz

    Oba przepisy kuszą. Zacznę jednak od hummusu,bo wiele dobrego o nim słyszałam, a jeszcze nie mialam okazji jesc

    • Daj znać czy udało się zrobić i jak wyszło. :)

  • Kurczę wszystko tak fajnie napisane ale ja nigdy Hummusu nie jadłam ;)

    • Koniecznie musisz spróbować! :)

  • Hummus to nie mój smak, ale brownie w każdej ilości

    • A jak robisz brownie? :)

      • Ja brownie konsumuję w każdej ilości :) Ale ten przepis nawet ja mógłbym zrobić.

  • O mamo, hummus, mniami!

  • Hummus od dawna za mną chodzi :)!

  • marcelka m

    Brownie uwielbiam, wręcz kocham miłością bezgraniczną, ale hummus to coś czego nie jestem w stanie przełknąć .

  • Ola

    Super przepisy, na pewno wykorzystam. Zawsze wydawało mi się, że brownie jest trudne do zrobienia, ale dzięki Tobie widzę, że się myliłam. Już przebieram nogami żeby je zrobić, oby tylko wyszło jak trzeba. A na 5 Twoich topowych obiadów czekam z niecierpliwością :) Kaszę pęczak z warzywami wypróbowałam i zagości u mnie już w moim menu :) Pozdrawiam.

  • Podoba mi się ten przepis na brownie :D Mam wszystkie składniki w domu :)