Kaszotto z pęczaka

21 października 2016

Kaszotto z pęczaka to moje ostatnie odkrycie. Błyskawiczne w wykonaniu i pyszne. Może występować w roli dania głównego, ale również być dodatkiem. Dodatkowo rozwija kreatywność, każde kolejne kaszotto, może być inne, smaczniejsze. Takie danie uwielbiam!

Pęczak z warzywami dumnie otwiera nowy blogowy cykl – #kwadrans w kuchni. Lubię gotować dla mojej Rodziny. Szukając nowych pomysłów na dania, szukam takich, których wykonanie zajmuje maksymalnie dwa kwadranse. Zwyczajnie brakuje mi czasu, żeby stać dłużej nad garnkami.

W tym cyklu razem z dietetykiem Darią Rybicką, na której BLOG zapraszam, będę prezentowała błyskawiczne i zdrowe przepisy dla całej rodziny. Takie których przygotowanie będzie proste i nieskomplikowane, a efekt zadowoli całą rodzinę.

logo finish

Właśnie takim kwadransowym daniem jest kaszotto z pęczakiem. Przygotowując obiad planuję go tak, aby starczył na dwa dni. Wtedy tego drugiego dnia mogę leżeć do góry brzuchem! Uwielbiam to! Staram się też, żeby Poślubiony miał co jeść w pracy, a warzywa z pęczakiem są bardzo łatwe w transporcie. 

Mi wystarczy samo kaszotto, jednak Poślubiony woli jeśli pęczak i warzywa są tylko dodatkiem. Najczęściej wtedy przygotowuję dodatkowo pierś kurczaka upieczoną, albo usmażoną.
kaszotto_2

Pęczak obtaczany (kujawski), którego używam w tym daniu, należy do rodziny kasz jęczmiennych. Jest to całe ziarno, pozbawione łuski, obtoczone i polerowane. Pośród kasz jęczmiennych posiada najwięcej właściwości odżywczych.

LISTA ZAKUPOW

To jakich warzyw użyjesz to przygotowania kaszotto, zależy tylko od Ciebie. Jeśli dodasz więcej cukinii będzie delikatne, jeśli więcej papryki bardziej pikantne. Tak naprawdę do tego dania nie potrzebujesz w ogóle przepisu! Kaszotto z pęczaka, to takie danie, które możesz wykonać w awaryjnej sytuacji. Idealne wtedy, kiedy nie masz pomysłu co przygotować na obiad. Do przygotowanie mojego dania potrzebujesz:

  • kaszy pęczak (2 szklanki)
  • dwie papryki
  • dwie marchewki
  • cukinię
  • ząbek czosnku
  • natkę pietruszki
  • zieloną cebulkę
  • łyżki masła
  • soli / pieprzu / przypraw

JAK PRZYGOTOWAC

Zacznij od ugotowania kaszy. Do gotującej się i osolonej wody wsyp dwie szklanki kaszy pęczak bądź więcej, jeśli chcesz mieć obiad na kilka dni. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, do momentu, aż kasza będzie al dente. Wtedy kiedy gotuje się kasza pokrój warzywa, wrzuć do garna, z odrobiną rozgrzanego oleju, przypraw, podsmaż chwilę, a następnie dolej niewielką ilość wody, aby warzywa troszkę się poddusiły, około pięciu do 10 minut, w zależności od tego jak wielkie są kawałki i jakich warzyw używasz. Odcedź ugotowaną kaszę, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Do kaszy wrzuć warzywa i łyżkę masła. Kiedy kaszotto będzie za gęste dodaj wody z gotowania kaszy. Jeśli masz czas możesz jeszcze chwilę podusić, jeśli nie, obiad gotowy. Smacznego!

kaszotto_4 kaszotto_5

Koniecznie dajcie mi znać co myślicie o takich wpisach. Jeśli będziecie na tak, a mam ogromną nadzieję, że tak będzie, już w poniedziałek będę miała dla Was wyjątkową niespodziankę!

Przepis na obiad w kwadrans już masz, po obiedzie pora na deser. Już jutro zerknij do Darii (dariarybicka.pl) po błyskawiczny przepis na pyszne ciasto.

POZDRAWIAM

Zobacz też

  • Wygląda smakowicie! Już wiem, co jutro na obiad :))))

    • Koniecznie daj znać jak wyszło! Może wrzucisz zdjęcie? :)

  • Tarheel Moni

    Tak, to bardzo fajne i smaczne!
    Ja czesto robie podobne dania z krotkim grubszym makaronem albo z ryzem. Jutro sprobuje zrobic z cous-cous. Bo peczak musze dopiero kupic.
    Jednak dla mnie nie moze to byc jedyne danie glowne. Musi byc tez jakies mieso albo ryba. Idealne bylyby do takiego kaszotta (risotta czy „klusotta”) chyba pulpety – np. wolowe z gestym sosem, czy inne kotlety – z piersi kurczaka, albo chocby zwykle schabowe.

    • Tak naprawdę do takiego kaszotto pasuje każde mięso :)

  • Jeszcze nigdy nie robiłam kaszotto, a wygląda bardzo smakowicie. I co najważniejsze dla młodej matki – jest szybkie w przygotowaniu ;)

    • Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaglądaj tutaj po kolejne wpisy #kwadranswkuchni :)

      • kwadrans w kuchni brzmi bardzo kusząco dla mnie ;)

  • No i zrobiłam się głodna ;)

  • a tak mi się dziś gotować nie chciało… wybawiłaś mnie z opresji :) dziś na obiad kaszotto!

  • Brzmi i wygląda całkiem smacznie, ale jeszcze nie miałam okazji jeść pęczaku

  • U mnie jest problem ze wszystkimi rodzajami kaszy – mąż za nimi nie przepada więc staram się gotować tak, aby trafiać w jego gusta. Może jakbym spróbowała (bo nigdy tego nie robiłam), to dałby się przekonać? Jak zawsze piękne zdjęcia Kasiu i to, co ja w kuchni bardzo cenię – czyli oszczędność czasu. Z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy i zapraszam Cię także do mnie na pomysł na makaron – może Ci się spodoba – a jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu! Pozdrawiam :)

    • Mój mąż też nie przepada za kaszami, ale ten wariant i zresztą wszystkie które mu ostatnio proponuję, przyjmuje z aprobatą! :)

      • W takim razie postanowione – spróbuję i trzymaj kciuki, aby mi się udało :)

        • Trzymam! A Ty koniecznie napisz jak poszło! :)

  • Pingback: SZYBKIE GOTOWANIE – Ekspresowe ciasto z kaszy jaglanej | Daria Rybicka - dietoporady()

  • Kasia Makarska

    Ciekawy przepis. Muszę go koniecznie wypróbować. :)

    • Jeśli spróbujesz, daj znać jak wyszło! :)

  • Wygląda mega apetycznie! Jeszcze z dodatkiem tych pysznych warzyw :)

  • Bardzo lubię takie proste przepisy. Wczoraj jadłam coś podobnego, tylko z gotowca, też było dobre. :)

  • Wygląda przesmacznie :)

  • Uwielbiamy i często jemy :) A rysunki to Twoje wykonanie?

    • Tak rysunki to moja zabawa z farbkami. Obawiałam się czy w ogóle dodawać to zdjęcie.

  • Piotr Bylica

    kaszotto przygotowujemy jak risotto ….
    wiec wyzej podany sposob wykonania skomentuje tylko https://uploads.disquscdn.com/images/7818e1ea29cfc4055a45fbbc926ef033d7a075996bf0a5224b5f4816cc822dd5.gif