O moim sposobie nie tylko na obiad

23 września 2014

Pizza. Danie wielofunkcyjne. Kiedy chcesz wyczyścić lodówkę. Kiedy masz ochotę na coś szybkiego. Kiedy przychodzą Goście, a Ty nie chcesz tracić ani chwili czasu spędzonymi z nimi. Kiedy nie masz pomysłu na obiad / kolację. Kiedy przychodzi jesień i nie chce Ci się iść na zakupy. Każdy w kuchennej szafce ma mąkę. Z drożdżami może być problem. U mnie ostatnio często można je spotkać w lodówce. A jeśli mamy i mąkę i drożdże to mamy pizzę. A co nie co na pizzę na pewno też się znajdzie. 
Lubię pizze na cienkim cieście. Tradycyjną. Włoską. Z jak najmniejszą liczbą dodatków. Wciąż kombinuję z proporcjami, żeby zbliżyć się do ideału. Jednak już coraz bliżej. Ostatnio Poślubiony stwierdził, że już go osiągnęłam. Dzisiaj też serwowałam pizzę. Z szynką parmeńską, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, serem Lazur i mozarellą. Z konieczności. Drożdże by się zmarnowały. Piszę post i jem ostatni kawałek. Szkoda, że ostatni. Zapisujcie przepis. 
Pozdrawiam
Katjuszka

Zobacz też

  • Mniam! Wygląda przepysznie! :)

  • Robię :) Może się uda :)
    Tylko Kasiu daj znać, czy to musi być okrągła blacha, jakaś specjalna do pizzy?

  • Nie. Ja robię na zwykłej blaszce do piekarnika. Rozkładam papier do pieczenia, żeby mieć mniej sprzątanie i rozwałkowuję na jak najcieńszy placek. : )

  • Polecam pieczenie na kamieniu! Cudownie wchłania wilgoć z ciasta. Jest pyszne chrupiące :)

  • Dzięki :) Jutro spróbuję :)

  • Wciąż myślę o kamieniu. : )

  • Aż nabrałam ochoty na pizzę!

  • Uwielbiam domowe pizze :) Zrobię w następnym tygodniu :D

  • Pizza wyglada pysznie. Swietne serwetki :)

  • Anonimowy

    Zawsze robilam na grubym ciescie wiec koniecznie musze sprobowac Twojego przepisu na cienkim :)
    pzdr Kasia

  • Wypróbuję koniecznie, wygląda bardzo apetycznie, a już dawno nie robiłam domowej pizzy.

  • Wygląda apetycznie ostatnio tez kombinuje z drożdżowym ciastem i różnymi dodatkami. Świetne serwetki , skąd takie ?

  • mmmm, pysznie!

  • Katjuszko, nie zostawiasz ciasta do wyrośnięcia? Jeśli nie to rzeczywiście ta pizza jest super szybka! :) skorzystam!

  • u mnie pieczeniem pizzy zajmuje się mąż. I też za każdym razem są lepsze.. ostatnio kombinował ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego. Mniam..

  • Zrezygnuj z cukru. Rozmawialam ze znajomym Wlochem i oni nie dodaja cukru (sama tez go dodawalam). Woda+drozdze+oliwa,maka z odrobina soli i wyrabiamy. Ciasto musi chwike odstac aby wyroslo.Dzis probowalam z maka razowa orkiszowa i wyszlo smaczne. Podobno kamien szamotowy pozwala osiagnac chrupkie ciasto – rowniez rozwazam jego zakup. Zdjecia jak zwykle piekne :-). Pozdrawiam.

  • Wygląda pysznie :)

  • Koniecznie muszę wybróbować!

  • Anonimowy

    Ja rozwałkowuje ciasto na papierze do pieczenia a następnie wyjmuje gorąca blachę z piekarnika i kładę ciasto. Ciasto jest w tedy chrupkie :)

  • Anonimowy

    Ile to jest odrobinę oliwy?

  • Anonimowy

    Do super pizzy polecam kupić kamień. Pizza wychodzi idealna..

  • Moim zdaniem właśnie tak powinna wyglądać pizza :) musi być przepyszna :)

  • Na potwierdzenie, robiłam wczoraj pizze z Twojeo przepisu, wyszła rewelacyjnie! Dziękuję! :)

  • Anonimowy

    Ja dodaję mleko zamiast wody…ciasto jest delikatniejsze:)
    Nina

  • Anonimowy

    Pyyycha wyszła. Dzięki za inspirację! :)